14 Nisan 2014 Pazartesi

Atatürk Arboretumu

Pazar günü Atatürk Arboretumu’ ndaydım.

“Arboretum ne demek ki?” diye soranlara yanıtım; birçok ağaç türünün bir araya getirildiği ve üzerinde bilimsel çalışmaların yürütüldüğü ağaç müzesidir.

1949’ da kurulan Atatürk Arboretumu’ u, Belgrad Ormanı içerisinde 296 hektarlık bir alanda yer alıyor.
İçerisinde ağaçlar ile çevrili yürüyüş parkurları ve göletler var. Gezerken, dünyanın 4 bir yanından getirilmiş ağaçların önlerindeki tabelalardan detaylı bilgi alabilirsiniz. Yorulduğunuzda ise göletlerin etrafındaki banklarda oturabilir; kuğuları, ördekleri, su kaplumbağalarını, kurbağaları ve balıkları izleyebilirsiniz.
Doğa ile baş başa kalmak, fotoğraf çekmek, kitap okumak, gölet manzaralı bir ağacın altında yoga yapmak ya da sadece şehirden uzak sakin bir gün geçirmek için tavsiye edebilirim.
Giriş ücreti, hafta içi 4 TL (öğrenci 2 TL), hafta sonu 10 TL (öğrenci 5 TL). Girişte, gezeceğiniz yerleri anlatan ücretsiz bir broşür elde etmek mümkün.
Film, reklam ya da özel fotoğraf çekimi yapılmak istenirse ayrı ücretlendirmesi var. Biz dolaşırken, gelin-damat fotoğraf ve video çekimi yapılıyordu.
Amerikan Lale Ağacı, 60 metreye kadar uzayabilmektedir.
Japon Akça Ağacı, kışın yaprağını döken, genellikle çalı ve 8 metreye kadar uzayan küçük, yuvarlak tepeli bir ağaçtır.
Amerikan Sığla Ağacı, Kuzey Amerika’ da odunu için yetiştirilir. Ağacın altına dökülen sürgünleri, kestane renginde olup, birkaç yıl içerisinde mantarlaşarak resimdeki görünümü alıyormuş.
Süs Kirazı
Kanatlı Ceviz
İlkbahar gezi rotalarınıza almanız dileğiyle...

Sevgiler,
İpek

Not:
* Aklınızda bulunsun, içeriye yemek sokmak, piknik yapmak yasak. Sadece bebekli ailelerin yanlarında yiyecek olduğunu gördüm. Herhangi bir işletme ya da kafe de yok, suyunuzu yanınızda götürmeniz iyi olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder