21 Mayıs 2014 Çarşamba

BİFO ve Klasik Müzik

Bizim nesil, klasik müzik ile TRT' nin pazar konserleri sayesinde tanışmıştır. 15 yıl süren bu program, Hikmet Şimşek tarafından yönetiliyordu. Aranızda izlemeyen ya da hatırlamayan var mı? J

İlerleyen yıllardaki yakınlığım ise, evimizde bulunan Mozart, Beethoven, Vivaldi klasik müzik CD serileri ve ailece gittiğimiz AKM konserleri ile artmıştır.  Bu işin eğitimini almamış, sade bir dinleyici olarak beni en çok etkileyen müzik ise, belki de birçoğunuz gibi Carl Orff’ un Carmina Burana’ sıdır.

1999’ da Gürer Aykal yönetiminde kurulan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ile tanışmam, yakın geçmişte çalışma hayatına başlamam ile oldu. Fırsat buldukça konserlerine katıldığım BİFO, ilk sezonundan bu yana yurtiçi ve yurtdışında birçok konser vermektedir; müzik festivallerine katılmaktadır.
Her bir dakikasından keyif aldığım, Gürer Aykal yönetimindeki BİFO & Fazıl Say konserini Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda dinlemiştim. Piyanonun tuşları, Fazıl Say’ ın parmakları arasından kayıyor ve hem Gürer Aykal, hem de Fazıl Say konser esnasında başka bir boyuta geçiyordu. Bu olağanüstü konseri, önümüzdeki sezon tekrarlanması durumunda mutlaka dinlemelisiniz.


Geçtiğimiz hafta da, BİFO & Anna Vinnitskaya konserini dinleme şansım oldu. BİFO’ nun sürekli şefi olan Viyanalı Sasha Goetzel yönetiminde,  Johannes Brahms’ ın Piyano Konçertosu ve Pyotr İlyiç Çaykovski’ nin 4. Senfonisi ile yine bir müzik ziyafetinin keyfini çıkardım ve BİFO konserlerini sizler ile de paylaşmaya karar verdim.


Haberdar olduğum ve Biletix üzerinden bilet bulabileceğiniz en yakın etkinlikler;
 

*Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası – Ravel

(22 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşecekti, Soma’ daki maden kazası dolayısıyla ertelendi. Yeni tarih basın yoluyla ve Borusan Kültür Sanat sitesinden duyurulacaktır. Lütfi Kırdar, İstanbul)

Konuk şef Alain Altınoğlu ve mezzosoprano Nora Gubisch'in katılımıyla Ravel'in eserlerinin seslendirileceği BİFO konseri

 

*42. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri

(31 Mayıs 2014, Zorlu Center, Performans Sanatları Merkezi,  İstanbul)

Çaykovski, Mendelssohn ve Saygun yorumlarıyla, Gürer Aykal şefliğindeki BİFO konseri

 

*42. İstanbul Müzik Festivali Kapanış Konseri

(27 Haziran 2014, Zorlu Center, Performans Sanatları Merkezi,  İstanbul)

Piyanist Yuja Wang'ın BİFO eşliğinde vereceği konser

 

Borusan Sanat ve BİFO hakkında detaylı bilgi almak için web sitesi:


 

Sevgiler,
İpek
 
Not:
*Konserlere gittiğimde, program notlarını okuyup, besteci ya da eser hakkında bilgi edinirim. Başlangıçta, orkestra şefinin, piyanodaki sanatçının ve orkestradaki her bir sanatçının art arda hareketlerini izlerken, bir süre sonra kendimi programda okuduğum detaylar ile o dönemi hayal ederken bulurum. Sizlere de tavsiye ederim. :)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder