8 Haziran 2011 Çarşamba

Santral İstanbul’ da Bir Gün..

“XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı”
“20 Sanatçı, 400 Yapıt”

İlanı görünce, bu sergiyi kaçırmamalıyım diye düşündüm ve Cumartesi gününü müze günü ilan ettim.

Santral İstanbul’ da, Fahrelnissa Zeid, Fikret Muallâ, Abidin Dino, Mehmet Güleryüz ve birçok sanatçının eseri sergileniyor.

Giriş katında, sergi bünyesindeki tüm sanatçıların Ara Güler tarafından çekilmiş fotoğrafları mevcut. Kim kimdir, nerede yaşamıştır, hangi yıllarda yaşamıştır diye tahmin etmeye çalışıyorum.
Sonra sergi başlıyor..  Üç kategori, üç kat..
“Geometri, Işık, Müzik ve Duvarlar” , “Paris Okulu Soyut Türk Ressamları” ,
“İki Kuşak Figüratifler”.
Her sanatçının eserlerinin olduğu bölümde, sanatçı hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmış. Bu bilgilendirmeler, basılı olarak her katın girişinde ziyaretçilere sunuluyor.

Benim en çok beğendiğim eserler;
Ergin İnan Kapı I 2007
Fahrelnissa Zeid Vanishing Strained Glass (Yitip Giden Vitray) 1947
Ferruh Başağa İsimsiz (Kuş Figürlü Geometrik Resimler)

Öğle yemeği Otto Santral’ de..  
Yalnız bir sorun var; oldukça doyurucu levrek salata, buz gibi Corona ve yürümenin verdiği yorgunluk beni biraz mayıştırdı. Tekrardan gezgin halime dönebilmek için kahve içmeliyim. Ağaçların altındaki kafelerden birisinde Türk kahvesini yudumluyoruz ve biraz dinleniyoruz. Turistler, Eyüp sakinleri, öğrenciler (burası aynı zamanda Bilgi Üniversitesi’ nin kampüsü), müze ziyaretçileri, çocuklu aileler, herkes birarada.. Geniş bir alan olduğu için yine de oldukça sakin ve huzurlu.. Çimlerin üzerinde öğrencilerin hazırladıkları ve hala üzerinde çalıştıkları tasarımlar var. Arka masada bir öğrenci, bir profesörü tez danışmanı olması için ikna etmeye çalışıyor. Sağ tarafta teyzeler, çaylarını yudumlarken Zara’ dan yaptıkları alışverişten bahsediyor. İleride çocuklar top oynuyor.  Herkesin keyfi yerinde gözüküyor.


Saate hiç bakmıyorum, bir süre sonra Enerji Müzesi girişindeyiz.
Enerji Müzesi, eski Silahtarağa Elektrik Santrali’ nin üretim binalarından oluşturulmuş. Müze içerisinde elektrik enerjisi üretimini sağlayan temel araç olan jeneratör-türbin grupları yer alıyor. Markası Thomson-Houston olan jeneratör 1922’ de, türbin ise 1929’ da yerleştirilmiş. Geniş bir kontrol odası var. Üretimin yapıldığı yıllarda İstanbul’ un farklı semtlerine dağıtım buradan denetleniyormuş. Örneğin, çıkış 18 Zeytinburnu J 


Gezimizin sonunda, bana göre en eğlenceli ve çok da bilgilendirici Enerji Oyun Alanı’ na geçiyoruz. Burası interaktif bir müze.. Çocuklar da, büyükler de kendini oyuna kaptırıyor.. “İletkenler ve Yalıtkanlar” devresi ile elektrik iletkenliği, “Sonsuzluğa Bakmak” kutusu ile yansımalar dünyası, Plazma Küresi ile plazma madde hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz.

Keyifli günler..

Sevgiler,
İpek

Ne Zamana Kadar Görebilirim?
“XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı” sergisi, Ana Galeri’ de 19 Haziran’ a kadar sergileniyor.
Enerji Müzesi’ nin süresi yok. Haftanın her günü ziyaret edilebilir.

Santral İstanbul’ da Başka Neler Var?
Keşfedilecek daha çok sergi, etkinlik var..
Tamirane ya da Otto Santral’ de konserler, yemekler, jazz müzik eşliğinde Pazar brunchları, Krek tiyatrosunda performanslar ve atölyeler, ilgimi çeken etkinliklerden sadece bazıları.
Keyfinize göre programlamak için web sitesi:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder