26 Haziran 2014 Perşembe

Schengen Ülkeleri Hangileriydi? Vize Koşullarını Nasıl Öğrenebilirim?

Avrupa Topluluğu üyesi ülkeler arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçla Schengen Antlaşması imzalanmıştır. 5 ülkeyle başlayan anlaşma günümüzde 27 ülkeyi kapsamaktadır ve bu ülkelerin oluşturduğu topraklara Schengen Bölgesi denilmektedir.
Schengen’e üye ülkeleri aşağıda listeliyorum;
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen Bölgesi’ ne dahildir.

Ben bugüne kadar, Schengen ülkeleri içerisinde yer alan Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve İsviçre’ ye seyahat ettim. Seyahat edeceğim ülkenin vize başvuru koşullarını öğrenmek için, Türkiye’ deki büyükelçilik ya da başkonsolosluk resmi web sitesini kontrol ederim. En güvenilir ve güncel bilgi resmi web sitelerinde yer alandır.

Örneğin; Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda gibi bazı ülkeler başvurularını aracı şirketler üzerinden kabul etmektedir. Çoğunlukla kullanılan aracı kurumlar iData ve VFS Global Vize Başvuru Merkezleri’ dir. Hangi ülkenin, hangi aracı vize başvuru şirketi ile çalıştığına dair en güncel bilgileri, yine büyükelçilik ya da başkonsolosluk resmi web sitesinde bulabiliyorum.
Çek Cumhuriyeti, Finlandiya gibi bazı ülkeler de direk büyükelçilik ya da konsolosluk üzerinden başvuru kabul etmektedir.
Schengen vize rejimi yönetmeliği gereği, vizenin alındığı ülkeye ilk giriş yapma mecburiyeti bulunmaktadır. Bu sebeple, seyahat planınızı hangi ülke için yaptıysanız, o ülkeden vize almak için başvuru yapmanızı tavsiye ederim. Örneğin, ilk olarak İspanya’ ya seyahat edeceğim zaman, vizemi İspanya üzerinden alırım. İlk seyahat sonrasında ise, aynı vize ile diğer Schengen Ülkeleri’ ne seyahat edebilirim.
Vize başvurumu kurallara uygun şekilde tamamladığımda ve vizem onaylandığında, seyahat öncesinde aşağıda listelediğim konuları gözden geçiririm.
*Vizemin başlangıç ve bitiş tarihi nedir? Seyahat planımla uyumlu mu?
*Vizemin statüsü tek girişli mi, çok girişli mi?
( Birden fazla seyahat planınız var ise, vize başvurunuzu çok girişli olarak yapmanız önemlidir. Çok girişli vize almanız durumunda, aynı vize ile onaylanan süre içerisinde birçok Schengen Ülkesi’ ni ziyaret edebilirken, tek girişli vize almanız durumunda süreniz olmasına rağmen tekrar seyahat edemezsiniz.
Unutmayın, siz talebinizi çok girişli yapmış olmanıza rağmen vizeniz tek girişli olarak da onaylanabilir. Bu sebeple, vizeniz geldiğinde kontrol etmeyi ihmal etmeyin. )
*Pasaport kullanım sürem 10 yıldan eski mi?
 
*Pasaport bitiş tarihim seyahat planım ile uyumlu mu?
 
 
Schengen Ülkeleri içerisinde seyahat edilecek, sokak sokak gezilecek, keşedilecek birçok ülke var. Tavsiyeleriniz varsa, iletirseniz çok sevinirim. İlk sıraya hangi ülkeyi alsak? :)
 
Sevgiler,
İpek
Not:
* Schengen Ülkeleri’ nin listesi, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı resmi web sitesinden alınmıştır. Güncel bilgileri link üzerinden takip edebilirsiniz. http://www.mfa.gov.tr/default.tr.mfa
*Fotoğraflar sırasıyla Mannheim, Barcelona, Frankfurt ve Paris' te çekilmiştir.


1 yorum:

  1. Romanya ve Bulgaristan gibi bazı ülkelerin de kendi vize uygulamaları olmasına rağmen, bu ülkeler Schengen vizesi olanlardan ayrıca vize istemiyor.

    YanıtlaSil