2 Ağustos 2012 Perşembe

Bayram Çikolatalarımızı Kendimiz Mi Yapsak?

Ramazan Bayramı’ na az kaldı.
Bayramlar şenliklidir. Günler öncesinden hazırlıklar başlar. Bayram temizliği yapılır. El açması börekler, baklavalar hazırlanır. Kapı kapı dolaşan çocuklara ikram edilmek üzere şekerler, çikolatalar, lokumlar hazır bulundurulur. Ellerini öpmeye gelen torunlar için de harçlıklar ve hediyeler hazırlanır.
Büyük şehirlerde, çocukların şeker toplama ritüeli azalsa bile, eve gelen misafirlere mutlaka mis kokulu bol köpüklü Türk kahvesinin yanında, şeker, çikolata, lokum ya da badem ezmesi ikram edilir. Maksat ağızlar tatlansın J
Bu yıl bayram çikolatalarınızı kendiniz yapmayı denemek ister misiniz?
İsteyenler için çok güzel, denenmiş ve pratik tariflerim var.
Antepfıstığı Rochas
Malzemeler:
300g sütlü(ya da fildişi) damla/parça çikolata, 1.5 su bardağı file antepfıstığı 0.5 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı:
Antepfıstığı tepsiye yayılır, pudra şekeri ile karıştırılır. Birkaç damla su ile pudra şekerinin antepfıstığına yapışması sağlanır. 175˚C fırında yaklaşık 5-10dakika hafifçe kavrulur.
Sütlü(ya da fildişi) çikolatanın 2/3 ü benmari usulü eritilir. Buhardan alınan eritilmiş çikolataya kalan 1/3 çikolata ilave edilir, çikolatalar eriyinceye kadar spatül ile karıştırılır.
Elde edilen karışım el blenderı ile 1 dakika kadar karıştırılır. Tekrar buhar üzerine konularak (çok kısa bir süre) birkaç derece ısınması sağlanır.
Antepfıstığı ilave edilerek, çikolata ve antepfıstığı karıştırılır. Elde edilen karışım, folyo serilmiş tepsiye lokmalar halinde dökülür. Çikolatanın soğuması için 18 ˚C’ lik sıcaklıkta bekletilmesi yeterlidir.
Soğuduktan sonra folyo üzerinden alınarak servis edilir.
Püf noktaları:
*Benmari usulünde çikolatanın kaynamaması gerekiyor. Alttaki sudan buhar çıkmaya başlayınca ocaktan alınmalı, karıştırmaya devam edilmelidir. Çikolata yanarsa, soğuduğunda parlaklığı gider.
*El blenderı ile karıştırırken köpük oluşturulmaması gerekiyor. Köpük oluşması halinde, çikolata soğuduğunda üzerinde baloncuk oluşur.
Bitter Truffle
Malzemeler:
300g bitter çikolata, 100g krema, 1 çorba kaşığı nescafe classic, üzeri için kakao
Yapılışı:
Krema kaynama noktasına kadar ısıtılır. Kahve ilave edilerek, karıştırılarak eritilir.
Kırıklar halindeki çikolatanın üzerine hazırlanan karışım dökülür. Çikolata buhar üzerinde karıştırılarak eritilir.
Karışım soğuyuncaya kadar mikser ile çırpılır. Sonrasında buzdolabında soğumaya bırakılır.
Soğuyunca el ile misket haline getirilerek şekil verilir, kakaoya bulanır, minik çikolata kağıtlarına konularak servise hazır hale getirilir.

Şimdiden afiyetler olsun. Herkese iyi bayramlar J
Sevgiler,
İpek

Not:
Yok ben uğraşamam, hazır almak isterim derseniz, önerilerim;
*Badem ve fıstık ezmesinin kralları Bebek Badem Ezmecisi ya da Cemilzade.  Ağızda eriyor, muhteşem bir lezzet…
*Çifte kavrulmuş fıstıklı lokumda birinci Pelit. Şeker oranı gayet iyi ayarlanmış, yarım kiloyu tek başına bitirmişliğim vardır.
*Makaronların en lezzetlisi, en estetiği için Laduree. Çiçeklisi, fıstıklısı, çileklisi, hepsi birbirinden güzel, birbirinden lezzetli…
*Her bütçeye uygun, bol alternatifli çikolata çeşitleri için Kahve Dünyası.

Dip Not:

*Bu tarifleri denerken resim çekmemişim, o yüzden resimleri internetten temin ettim.

3 yorum:

  1. Makaron yap kahveye gelelim sanaaa (:

    YanıtlaSil
  2. Makaronu beklemeden gelin :)) öptümmm...

    YanıtlaSil
  3. Tamam bayramdan sonra organize olabılırsek yoksa yalnız gelecegim :)

    YanıtlaSil